sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kyläilyjä, osa 3

Viisi vuotta sitten, kun minä muutin Helsingistä Itä-Suomeen, myös vanhempani päättivät irrottautua vanhoista kuvioista ja ottaa askeleen kohti uusia maisemia. Myyntiin meni Helsingin kämppä ja uusi sängyn paikka löytyi Forssasta, funkkistalosta, torin laidalta, keskeltä kaikkea. Neliöitä on hulppeat 140 ja hintaa mokomalla oli naurettavan vähän (ainakin Helsingin mittapuun mukaan). Niin vähän, että rahaa jäi vielä yksiön ostoon Töölöstä! Todellinen win-win-ratkaisu!

Voi tuota porvariston elämän sietämätöntä keveyttä Forssassa ;)

Ratkaisu oli sikäli helppo, että molemmat olivat jo eläkkeellä, joten työ ei enää sitonut heitä tietylle paikkakunnalle. Haluja matkustamiseen ja muuhun mukavaan elämään oli yllin kyllin ja myymällä Helsingin perheasunnon rahaa vapautui jonkin verran vielä matkusteluunkin (jopa noiden kahden asunnon oston jälkeenkin).

Vanhan ruukin alue on kunnostettu ja valjastettu kaupunkilaisten käyttöön. Tiloissa toimii mm. kirjasto, kansalaisopisto, ammattikorkeakoulu, ravintola, museo, käsityöläispuoti...

Forssan kokoisessa kaupungissa palvelut pelaavat ihan eri tavalla kuin Helsingissä. Terveydenhoito toimii loistavasti, välimatkat ovat lyhyet, harrastustoimintaa on runsaasti ja ryhmiin mahtuu helposti. Ennen kaikkea kaupungin ruukkimiljöö on upea ja sen ylläpitoon on nähty vaivaa!

Toinen toistaan kauniimpia taloja pilkottaa puiden lomasta

Talot ovat yksityisomistuksessa ja niitä on kunnostettu pieteetillä (tämä talo oli tiukasti aidattu)

Muutoin talot ovat esillä ja osana kaupunkilaisten puistoelämää

Ja vaikka aitaa onkin, se ei eristä taloa ympäristöstään

Joen rannassa on myös ihan tavallista rintamamiestaloa, edelleen kauniisti ylläpidettynä

Että voi vanha punatiilinen rakennus olla kaunis!

Yhdestä Forssan puutaloista löytyy Hushållska, joka myy mm. Linumia ja Pentikiä

Minä otin valokuvia, jotta äiti muistaisi, mitä tahdon joululahjaksi ;D

Siltikin, jos vanhempani mielivät, he voivat halutessaan huristella linja-autolla Helsinkiin pariksi päiväksi, mikäli haluavat käydä konsertissa, shoppailemassa tai tuttuja tapaamassa... Ei ihme, että ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa! Joskus kannattaa repäistä, vaikka sitten vanhoilla päivillään :)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa :)

On kyllä kauniit maisemat :)
Ja hieman eri hintataso ko Helsingissä :)

Me kans tehtiin 12v sitte radikaaliratkasu ja muutettiin Lapista töitten perässä pääkaupunkiseuvulle, oli siis pakko jos halus töitä tehä ko Lapissa tuohon aikaan ei ollu muutako lyhhyitä sijaisuuksia.

Nyt kolmisen vuotta sitte tehtiin toinen radikaaliratkasu ja muutettiin reilu 100km päähän pääkaupunkiseuvulta ja ostettiin omakotitalo, joka minun haaveena ollu jo kymmenisen vuotta :) Eikä olla kavuttu tänne muuttoa :) Saatiin isohko talo ja isohko tontti, rauhallisuutta ja maalaismiljöötä :) Veri vettää kyllä Lappiin asti takas, ehkä sitte joskus eläkkeellä sinne mennään :)

Mutta nyt meillä on hyvä täällä :) Paljon parempi ko Helsingissä kaiken kiireen keskellä :) ja työpaikat on Helsingissä edelleen :) Työmatkoihin mennee suurin piirtein sama aika ko tuolla kehällä jonottaessa vaikka näin kaukana asutaanki mutta matka sujjuu joutusammin sen takia, että maisemat vaihtuu :) toisin ko tuolla kehällä körötellessä :)

Joskus radikaaliratkasut on hyväksi :)

Mukavaa syksyä :)
(The) Satu

Olivia kirjoitti...

Moi Satu!

Kiva kuulla, että teilläkin on uskallettu tehdä rohkeita ratkaisuja :) Ainahan niihin ei ole edes mahdollisuutta, mutta tilaisuuden tullen kannattaa uskaltaa ottaa askel, tai jopa hyppy, tuntemattomaan!

Niinhän minullekin kävi, pelasin kaiken yhden kortin varaan lähtiessäni Helsingistä, ja se kortti osoittautuikin surkeaksi. Sen seurauksena sairastuin masennukseen ja olin ihan yksin vieraassa paikassa, mutta onneksi tukiverkko kesti pitkänkin välimatkan, ja sain korvaamatonta tukea ihan paikan päältäkin :)

Ja kun siitä selvisin, tuo hyppy tuntemattomaan osoittautuikin erittäin onnistuneeksi!

Ja jos asioita tarkastelee ihan taloudellisesta näkökulmasta, niin Helsingissä joutuu maksamaan pelkästä sängyn paikasta sen, millä muualla saa jo kokonaisen keittiön tai kylpyhuoneen :( Minun palkoillani en ollut Helsingissä edes luottokelpoinen, mutta täällä pankki myönsi heti lainaa isoon kaksioon :D

Toki näihin ratkaisuihin vaikuttaa niin kovin monet asiat - mikä sopii yhdelle, ei innostakaan toista. Ja hyvä niin!

Nautitaan kaikki syksystä tahoillamme!

Anonyymi kirjoitti...

Ompa kiva kuulla että selvisit loppujen lopuksi :) ja ihana ko hyppy tuntemattomaan osottautuki erittäin onnistuneeksi :) Mie kokenu myös masennuksen..äitin kuolema otti niin lujille -96..

ja se on kyllä tosi, että Helsingissä joutuu maksaan enemmän mitä muualla, se oliki yks syy miksi lähettiin kauemmas muitten syitten ohella, saatiin talo ja iso piha :) Helsingissä ei ois ollu varaa ostaa taloa mistä haaveilin usiamman vuojen :)

Meillä kans ollu kaikenlaista harmia vuosien varrella niin paljon, että eikhän se jo riittäis..mm. tälläki hetkellä on aika vaikeaa mutta kyllä me selvitään, yhessä, miehen ja kissojen kans :)

Halauksin,
Satu

Olivia kirjoitti...

Halaus sinullekin, Satu! Ja voimia ja keinoja selviytyä, yhteisvoimin se onnistuu varmasti :)